English

Zondag 08 maart 2015

Expositie "Tweede Wereldoorlog in Zuidoost Drenthe" in Museum Collectie Brands te Nieuw Dordrecht

Vanaf 8 maart tot en met 1 october is er in Museum Collectie Brands een expositie over de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost Drenthe.

De Stichting RAF Monument Nieuw Dordrecht neemt deel aan deze expositie middels een ingerichte vitrine en verscheidene fotolijsten met daarin originele krantenartikelen. De vitrine bevat o.a. foto's van bemanningsleden, RAF vliegerwings en een unieke collectie originele onderdelen van een AVRO Lancaster die is opgegraven nabij Werkendam. Deze Lancaster (SR-P) behoorde toe aan RAF 101 squadron, evenals "ons" toestel DV287 (SR-N). De onderdelen zijn ons ter beschikking gesteld door de Stichting Legerplaats Soesterberg en het is ons een eer ze aan het publiek te mogen tonen.

In het museum worden rondleidingen en een aantal lezingen gegeven waarin overlevenden van de oorlog hun soms zeer aangrijpende verhalen vertellen.
Naast onze bijdragen zijn er voorwerpen, documenten en foto's te bezichtigen over zeer uiteenlopende oorlogsthema's: verzet, onderduiken, werkweigering, Jodenvervolging en de Emslandkampen.

De route langs de crashlocaties zoals die ook hier op de site is te vinden is in het museum uitgebreid te vinden.

Klik hier voor de officiële site van de Collectie Brands.

Piet Pomp staande voor de vitrine van RAF Monument Nieuw Dordrecht - foto met dank aan Jan Anninga, copyright 2015

 

Vrijdag 03 mei 2013

Voorlichting voor kinderen van basisscholen

De gemeente Emmen heeft een project over de Tweede Wereldoorlog voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen opgestart waaraan het Comité Gedenksteen Nieuw-Dordrecht samen met het nieuwe museum "Collectie Brands" haar medewerking heeft toegezegd.

Om 09.00 uur worden de groepen van ongeveer 24 leerlingen ontvangen en ontvangen ze het eerste deel van het voorlichtingsprogramma waarna de groep in tweeën wordt gesplitst. Eén groep blijft in het museum en de andere groep gaat met ouder(s) en twee leden van het Comité richting het begin van de Heerenstreek om daar bij het derde huisje vanaf de rotonde stil te staan. Hier vertelt Dhr. Pomp het verhaal over het neerkomen van brand-en fosforbommen uit de ED550 op zijn huis, waarbij hijzelf gewond is geraakt en door zijn broer is gered. Daarna wordt bij het vierde huis van deze straat stilgestaan, waar familie De Vries, vader, moeder en zoon van 8 jaar zijn omgekomen.

Vanaf de Heerenstreek gaat de wandeling verder naar de begraafplaats, waar verteld wordt over onze gedenksteen, wat het verhaal erachter is, wanneer de steen is onthuld, over de jaarlijkse ceremonie op de 4e mei en natuurlijk over de 24 jonge Britse RAF bemanningsleden, die op deze begraafplaats liggen. Stilgestaan wordt ook bij de reden van de lege ruimte tussen de graven en de vijf Amerikaanse bemanningsleden die op onze begraafplaats hebben gelegen maar later door hun landgenoten in oktober 1945 op Margraten zijn herbegraven.

Als laatste worden de 15 concentratiekampen (de zgn. Emslandkampen) die vlak over de grens hebben gelegen besproken alsmede het bombardement van de Norit fabriek in Klazienaveen (destijds de Purit) en de schepen die daar lagen.

Na de wandeling terug naar het museum worden de groepen gewisseld. 

Klik hier voor een kleine fotoimpressie van de wandeltocht.
 

Woensdag 03 oktober 2012

Persbericht: Neergestort in de Holierhoekse Polder


STIWOT-medewerker Pieter Schlebaum slaagde erin aan de hand van archiefmateriaal, ooggetuigenverslagen en met hulp van nabestaanden het verhaal van de Wellington Z1321 te reconstrueren. Dit geallieerde vliegtuig crashte in de nacht van 25 op 26 maart 1942 binnen de grenzen van de gemeente Vlaardingen. Hierbij kwamen de vier Britse en twee Canadese bemanningsleden om het leven. Het onderzoek leidde in juni 2012 reeds tot de onthulling van een monument. Schlebaums verhaal verschijnt nu ook in boekvorm. 

“Neergestort in de Holierhoekse Polder” is de meest recente uitgave in de reeks ‘Van ’t Oft naar ’t Oofd’, een serie boekjes over de geschiedenis van Vlaardingen, uitgegeven door het Streekmuseum Jan Anderson. Deze publicaties hebben tot doel om de geschiedenis van de stad onder de aandacht te brengen. Mede door initiatieven van Vlaardingse instanties kan de prijs van deze uitgaven zeer laag worden gehouden.

Op woensdagmiddag 26 september zal Schlebaum tijdens de officiële presentatie het eerste exemplaar van zijn boekje overhandigen aan oud Vlaardinger, voormalig Kol. K.L.U. b.d., de heer A.P. de Jong, die de gebeurtenis in 1942 in zijn dagboek beschreef. Na de presentatie is het boekje verkrijgbaar bij het Streekmuseum en in de Vlaardingse boekhandels.

Voor belangstellenden is het ook mogelijk om één of meerdere exemplaren te bestellen bij de auteur. U kunt een e-mail met uw naam, adresgegevens en het aantal gewenste exemplaren sturen naar pieter@go2war2.nl. Binnen Vlaardingen wordt het boekje bezorgd. Voor adressen buiten Vlaardingen worden verzendkosten in rekening gebracht.

Prijs boekje: €3,50
Verzending en verwerking: €2,00 (Bij afname van meerdere exemplaren kan dit afwijken. Neem in dat geval eerst contact op met de auteur)

Woensdag 04 mei 2011

Herdenking

De deelname aan herdenking op 4 mei 2011 was wederom overweldigend. Naast de vaste groep bezoekende buitenlanders uit met name het Verenigd Koninkrijk en vele Nieuw Dordrechters was dit jaar ook de burgemeester van Emmen aanwezig. Vanwege bezuinigingen bij Defensie moest de Nationale Reserve, na ieder jaar trouw de erewacht te hebben verzorgd, verstek laten gaan. We hopen vurig dat het tij bij Defensie spoedig zal keren zodat deze traditie weer in ere hersteld mag worden.

Klik hier voor een fotoimpressie van de herdenking van 2011, gemaakt door dhr. Bennie Wolbers.

Vrijdag 15 april 2011

Persbericht

Website voor RAF Monument Nieuw Dordrecht

Over het hoe en waarom er 24 graven van RAF bemanningsleden op de begraafplaats van Nieuw Dordrecht (Drenthe, nabij Emmen) te vinden zijn heeft de Stichting RAF Monument Nieuw Dordrecht een nieuwe website ingericht: www.rafmonument.nl. Naast de zo volledig mogelijke geschiedenis rondom de graven van de mannen die omkwamen bij geallieerde vliegtuigcrashes in de jaren '43-'44 in de gemeente Emmen dient de site als informatiebron voor de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei en als portal voor contact met de stichting en andere belanghebbenden.

Voorzitter Bert Bosman is erg blij met de nieuwe aanwinst. "Wij realiseren ons dat een groeiende groep mensen een "ver-van-mijn-bed" gevoel zegt te krijgen bij de dodenherdenking, hoewel het nog steeds actueel is, zeker met de recente activiteiten van onze strijdkrachten. Door voor een modern medium te kiezen hopen wij ook jongere generaties op een hedendaagse manier te betrekken bij de dodenherdenking en het lokale achterliggende verhaal. Mede om die reden hebben we onze adoptieschool "De Dordtse Til" een eigen pagina gegeven waarop zij naar eigen inzicht een bijdrage kan leveren voor kinderen.

Wim van Dijk, webmaster, hoopt dat de site een waardevolle aanvulling op de informatievoorziening over dit stuk boven Drenthe bevochten internationale geschiedenis zal blijken. Hij treedt met zijn werk in de voetsporen van zijn vader, die in 1980 deel uitmaakte van het oprichtingscomité. Het was de vurige wens van de initiator van dit comité, Jan Masselink uit Nieuw Dordrecht, dat deze jongens niet vergeten zouden worden. Ook vanuit die gedachte sluit de site goed aan op eerdere activiteiten van de stichting. "Tot nu toe waren de graven voor velen niet veel meer dan witte zerken met daarop namen van veel te vroeg gestorven jonge mannen. Het internet biedt een perfect platform om die kille stenen weer een gezicht te geven en daarmee de verhalen een stuk persoonlijker te maken", aldus Van Dijk. Ook hoopt hij dat door de tweetalige opzet, Nederlands en Engels, de site ook internationaal bezocht zal worden. Vraag en aanbod op het web leert dat er nog steeds een levendige interesse is voor dit onderwerp.

De site wordt gehost door Sennik Internet & Media uit Zuidlaren. Mocht men aanvullende informatie hebben over de inhoud van de site, dan verneemt de stichting dat graag via info@rafmonument.nl.